The Queen's College, Oxford

The Queen's College, Oxford

Our team have recently completed delivery of a new library and archive building for The Queen’s College. The design enhances the existing building and includes a new library, refurbishment and adjustments to the existing building. The proposed Library extension adds much needed new flexible learning space to the library.

Client 

The Queen’s College, Oxford

Value 

£10m

Size 

1,650m2

Dates 

2006–2017 

1 / 3

With space being of premium the location identified of being feasible was the provost’s garden. The design of the New Library seeks to minimise visual impact within the existing Provost’s Garden whilst providing a new library with a connection, both physical and visual, to the existing library. The new space located beneath the Provost’s Garden and the roof light will visually link the new reading room with the existing Library. The extension is linked to the existing Library via a new connection in the first bay of the Lower Library. Extending and modernising the Library will return the building to its rightful place as a academic hub of The Queen’s College.

The overriding design principle of the New Library was to introduce more natural light for users to enjoy whilst protecting the books from it. The new rooflight runs from north to south illuminating the reading room and the staff offices with the Historic Collection and Archive Store farthest from the natural light. The rooflight also gives spectacular views of the west façade of the existing library - a view previously only glimpsed over garden walls.

The New Library accommodates the historic collection and archive store, an allocated reading room for this collection, furthermore 50% of the working library collection, a reading room, multipurpose room, office space and the Peet Library.  Increased space for individual readers, social learning space for group access to collections, and new exhibition space will mean that the New Library is not only a place for Undergraduates to work and books to be stored, but an environment in which undergraduates, postgraduates, visiting scholars and fellows can develop the historic and current research life of the College and make it visible to an internal academic community.

Stuart Cade Project Director for Rick Mather Architects; completed by MICA team

Site Plan
Basement floor
Ground floor
First floor
Section
1 / 5 Site Plan

Watch the construction process in this timelapse video:                                                                                


Discover the new library at The Queen's College Library, described and explained by the Clients and Architects in this short film by Canvas Films UK:

Menu